Speck
€ 3,99 per stuk
Speck is een traditionele Italiaanse vleeswaar
Speck wordt gemaakt van het achtervlees van het varken. Het vlees wordt eerst droog gezouten en gekruid met een mengsel van zout, peper, jeneverbes, laurier en soms knoflook of andere kruiden. Na het kruidenproces wordt het vlees licht gerookt bij lage temperaturen, meestal met hout van lokale bomen zoals beuken of jeneverbessenstruiken. Dit geeft speck zijn kenmerkende rokerige smaak. Na het roken wordt de ham gedurende enkele maanden aan de lucht gedroogd, meestal in goed geventileerde ruimtes in de bergen, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van zijn complexe smaken.
Speck heeft een milde, maar rokerige smaak met een aangename balans tussen zout en kruiden. De buitenkant heeft een donkere, bijna zwarte kleur van het rookproces, terwijl de binnenkant lichtroze is met een dunne laag vet. De textuur is steviger dan Prosciutto Crudo, maar nog steeds vrij delicaat en smeltend in de mond.